Checklista för en framgångsrik hemsida

Ditt företag eller din verksamhet behöver en hemsida, som gör sitt jobb att engagera besökare och generera affärsmöjligheter för dig. Kostnaden för att ha en framgångsrik hemsida är mycket lägre än kostnaden för att bli omsprungen av konkurrenterna.

Vad krävs då för att hemsidan skall bli framgångsrik? Här kommer en checklista och hur du kan fixa det:

  1. Finns det engagerande innehåll?
  2. Är budskapet på hemsidan tydligt?
  3. Finns det någon call-to-action och lead magnet?
  4. Är det lätt att hitta det man letar efter på hemsidan?
  5. Är hemsidan sökmotoroptimerad?
  6. Är det lätt att läsa text och siffror?
  7. Finns det tydlig kontaktinformation?
  8. Finns det smarta 404 sidor (page not found)?
  9. Är säkerheten mot intrång hög?
  10. Är laddtiderna korta?

 

Om du svarar ja på alla dessa frågor – tio poäng, grattis! Fortsätt med det du gör, det kommer att betala sig. Och ni andra, sätt upp en plan för att jobba med dessa tio punkter. Gör gärna ett gratis online-test på din hemsida med t.exhttps://website.grader.com. Där får du veta prestanda, mobilanpassning, sökmotoroptimering och säkerhet.

Så blir innehållet engagerande

Ta reda på vad din målgrupp är intresserade av, eller bör veta som har med dina tjänster att göra. Svara på deras vanligaste frågor. Sätt upp en blogg och berätta om tips och tricks som underlättar för dina kunder.

Så blir budskapet på hemsidan tydligt

Granska din hemsida med kritiska ögon. Det skall vara solklart vad du levererar och det värde dina tjänster eller produkter skapar. Beskriv inte allt du kan utan fokusera på det mest väsentliga. Förenkla och förenkla igen. Är det lätt att förstå är det lätt att köpa.

Så fixar du call-to-action och lead magnet

Ge besökarna något de vill ha, mot att de ger ifrån sig t.ex. sin epost-adress. Det kan vara en guide, en artikel, en inbjudan till ett seminarium eller ett nyhetsbrev. I princip bör alla dina undersidor innehålla en call-to-action med en lead magnet. Kan du dessutom koppla ihop det med en marketing automation kommer du få fler leads.

Så blir det lätt att hitta det man letar efter på hemsidan

Kontrollera att alla flikar har tydliga namn och att budskapen på sidorna är enkla och tydliga. Skriv utförligt om dig själv på sidan ”Om oss”. Kunderna vill veta vem de köper av och det vinner du på.

Så sökmotoroptimerar du hemsidan

Skapa relevant och unikt innehåll. Använd rubriker och nyckelord. Länka gärna till externa sidor. Använd bilder med optimerad storlek och med metabeskrivning. Var uthållig och konsekvent med din blogg – då kommer Google att ranka upp din sida.

Så blir text och siffror lätta att läsa

Använd ett typsnitt som du kan identifiera dig med och som är lätt att läsa. Det finns en ocean av typsnitt att välja på. Själv tog jag hjälp av en byrå som tog fram ”mitt” typsnitt på hemsidan. Tänk på att det som fungerar i print kanske inte passar på hemsidan.

Så blir kontaktinformationen tydlig

Så grundläggande men så ofta det förbises – enkel och tydlig kontaktinformation. Kontrollera att telefonnummer, epost-adress och besöksadress finns lätt tillgängligt, hels på alla dina undersidor. Det skall vara lätt att kontakta dig – det ger mer affärer.

Så gör du 404 sidor (page not found) smarta

Om besökaren klickar på en länk som inte finns kan felmeddelande 404 dyka upp. Det vill du inte. Ha istället ett budskap av typen ”Oj då, sidan du sökte finns visst inte. Klicka här för att komma tillbaka”. Då kommer du behålla fler besökare kvar på din hemsida.

Så blir säkerheten mot intrång hög

Du vill inte att din hemsida skall bli kapad. Kolla med ditt webbhotell vilket skydd som finns. Gör backuper och använd svåra lösenord.

Så blir laddtiderna korta

En snabb hemsida ger fler kunder. Optimera storleken på dina bilder och välj ett bra webbhotell. Sen finns det en rad andra saker du kan göra som att ta bort onödiga tillägg och skript.

Gör du detta kommer din hemsida bli din bästa säljare och varumärkesbyggare. Det viktigaste är att du börjar se din hemsida som ett levande dokument, som ständigt behöver uppmärksamhet. Om du inte gör något annat, skapa en blogg. Du kommer inte att ångra dig.